Lansarea proiectului „Réseau de recherche international sur les déterminants de la santé dans le contexte du changement climatique – ReSanClim”
- 125 vues
Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în calitate de coordonator, organizează evenimentul de lansare a proiectului internațional „Réseau de recherche international sur les déterminants de la santé dans le contexte du changement climatique – ReSanClim”. Proiectul a fost selectat pentru finanțare în cadrul concursului de proiecte comune „Appel AUF-ECO 2023 – Soutien aux equipes de recherches SER-ECO”, organizat de Agenția Universitară Francofonă în Europa Centrală și Orientală.
Evenimentul va avea loc în data de 22 septembrie 2023, cu începere de la ora 15:00, în incinta Blocului didactic central, etajul 4, sala 408 (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).
Invitați speciali la eveniment sunt - Mohamed Ketata, directorul Regional al AUF, Adrian Tanasescu, director adjunct Regional al AUF și Veronica Ichim, responsabilă de filiera francofonă a USMF „Nicolae Testemițanu”, precum și delegații instituțiilor partenere ale proiectului – prof. Nino Chikhladze și prof, Ketevan Dadiani, Universitatea de Stat din Tbilisi „Ivane Javakhishvili”, Georgia; prof. Leonid Vlasyk și prof. Lyubov Vlasyk, Universitatea de Stat de Medicină din Bucovina, Ucraina, dr. Olga Burduniuc, președinta Asociației de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova și alți invitați.
Obiectivul principal al proiectului este investigarea compoziției chimice și concentrației de săruri minerale în apa potabilă, în special din sursele descentralizate, în condițiile schimbărilor climatice. Astfel, vor fi studiați parametrii chimici: pH, duritatea totală, reziduu sec, calciu, magneziu, fluor, cloruri, suma de potasiu și sodiu, mineralizarea, inclusiv amoniacul, nitriții și nitrații, care sunt indicatori de poluare a apei cu substanțe organice. De asemenea, în cadrul studiilor va fi evidențiat impactul apei potabile cu niveluri crescute de săruri minerale și compuși chimici pentru sănătătatea umană.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii